Αντιμετώπιση παχυσαρκίας παιδιών, εφήβων & ενηλίκων

Παχυσαρκία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία περίσσεια λίπους ή λιπώδους ιστού εναποθηκεύεται στον οργανισμό. Η παχυσαρκία δεν αφορά το συνολικό βάρος του σώματος αλλά την σύσταση του σώματος σε λιπώδη ιστό. Για την διάγνωση της παχυσαρκίας χρησιμοποιείται συχνά ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και οι ανάλυση σύστασης σώματος δηλαδή η λιπομέτρηση. Ωστόσο, ο ιδανικότερος τρόπος μέτρησης της παχυσαρκίας ή του υπέρβαρου είναι η ανάλυση σύστασης σώματος διότι δίνει μια πλήρη εικόνα της κατανομής του λίπους, των υγρών, της μυικής μάζας και της οστικής μάζας, ενώ στην περίπτωση του υπολογισμού με τον ΔΜΣ δεν λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι παράμετροι.
Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του ατόμου να διατηρήσει το ισοζύγιο των προσλαμβανόμενων θερμίδων με τις καταναλισκόμενες θερμίδες. Τα αίτια της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντικά και επηρεάζονται από τις συνήθειες του ατόμου, την ψυχολογία, από γενετικούς και πολλούς άλλους παράγοντες. Η παχυσαρκία συνδέεται με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρεντερικά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα, παθήσεις των οστών, με ορισμένους τύπους καρκίνου και άλλα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μείωση της ποιότητας ζωής, επηρεάζει την ψυχική υγεία και οδηγεί πρόωρο θάνατο.
Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας Ενηλίκων
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας των ενηλίκων αποτελεί μια ώριμη απόφαση ενός ατόμου προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο ζωής του δηλαδή να βελτιώσει την ποιότητα διατροφής του και να ενσωματώσει μέσα σε αυτήν πρακτικές που θα τον οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με τον σχεδιασμό εξατομικευμένου διαιτολογίου αποτελεί την αρχή μόνο για την αντιμετώπισή της, καθώς θα χρειαστεί ο ενδιαφερόμενος να ενσωματώσει στην καθημερινότητά του και την φυσική δραστηριότητα. Η συμπεριφοριστική παρέμβαση αποτελεί επίσης ένα αναπόσπαστο κομμάτι το οποίο θα τον βοηθήσει να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα καταστάσεις που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε. Ο διαιτώμενος θα λάβει από την διαιτολόγο εκτός από την διαιτολογική παρακολούθηση και συμβουλευτική λαμβάνοντας υπόψιν τις ενεργειακές του ανάγκες συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εξατομίκευση. Οι εξετάσεις αίματος συστήνονται από τον θεράποντα ιατρό σας και κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να σχεδιαστεί ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής Ο στόχος της απώλειας βάρους κατανέμεται σε επιμέρους μικρότερους στόχους καθώς αυτό φαίνεται ότι βοηθάει περισσότερο στην ψυχολογία του διαιτώμενου. Ο ρυθμός απώλειας βάρους καθορίζεται σύμφωνα με συστάσεις επίσημων φορέων για την διατήρηση της ομοιόστασης της υγείας. Στην 1η συνεδρία πραγματοποιούμε λήψη ιστορικού, σωματομετρήσεις και ανάλυση σύστασης σώματος. Στη συνέχεια θέτουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους σε επιμέρους στόχους και σχεδιάζουμε ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο σύμφωνα με τον τύπο και το ωράριο εργασίας, επιλέγοντας μια εφικτή φυσική δραστηριότητα όπως περπάτημα ή κολύμπι ή οτιδήποτε άλλο ταιριάζει στις συνθήκες ζωής του διαιτώμενου και σχεδιάζουμε ένα μεσογειακό πλάνο διατροφής το οποίο μπορεί και είναι θεμιτό να ακολουθηθεί από όλα τα μέλη της οικογένειας. Η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι υψηλής σημασίας για την πορεία και την αποτελεσματικότητα του διαιτολογίου. Η μέτρηση βασικού μεταβολισμού είναι σημαντική διότι θα μας δώσει πληροφορίες για την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός του σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο και μπορείτε να επιλέξετε να την πραγματοποιήσετε είτε στην 1η συνεδρία είτε σε οποιοδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Στο τέλος κάθε προσπάθειας απώλειας λίπους σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα συντήρησης το οποίο ωστόσο μπορεί κατά διαστήματα να τροποποιείται εξαρτώμενο από την φυσική σας δραστηριότητα ή άλλους παράγοντες οι οποίοι το απαιτούν.
Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας Παιδιών και Εφήβων
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών αγγίζει το 30%. Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή και διαβήτης τύπου 2, υπογοναδισμό, άσθμα, υπνική άπνοια, πολυκυστικές ωοθήκες, ορθοπεδικές επιπλοκές και χολολιθίαση και καθυστερημένη ανάπτυξη. Τα παιδιά με παχυσαρκία ή υπερβαρότητα τείνουν να πέφτουν συχνά θύματα bulling από τους συνομιλίκους τους, βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση και υποφέρουν συχνά από κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ή του υπέρβαρου στα παιδιά και στους εφήβους χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τόσο από άποψη κάλυψης των απαραίτητων για την ανάπτυξη θρεπτικών συστατικών όσο και από συμπεριφοριστικής πλευράς. Στο διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Μίαρη αναλαμβάνουμε την αντιμετώπιση παιδιών άνω των 7 ετών παρουσία γονέων. Ο ρυθμός απώλειας βάρους στα παιδιά σύμφωνα με επίσημες συστάσεις ορίζεται στο ½ κιλό την εβδομάδα, δηλαδή στα 2 κιλά το μήνα. Είναι απαραίτητο κατά τις συνεδρίες η διαιτολόγος να γνωρίσει και να εκπαιδεύσει τα μέλη της οικογένειας και όσους εμπλέκονται με την σίτιση του παιδιού (όπως γιαγιάδες, παππούδες, νταντάδες) καθώς οι οδηγίες (κυρίως οι συμπεριφοριστικές) θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι διατροφικές συστάσεις θα πρέπει να ακολουθούνται από όλη την οικογένεια προκειμένου να ενισχύσουμε την αξία της διατροφής που θα ακολουθηθεί. Συνεπώς πρακτικές του τύπου ο ένας τρώει σουβλάκι και ο άλλος φασολάκια δεν θα βοηθήσουν το παιδί σας. Πάντοτε την ισορροπημένη διατροφή ενός παιδιού οφείλει να συνοδεύει και η άσκηση. Να θυμάστε πως οι γονείς αποτελούν τα πρότυπα και τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές τόσο στον κοινωνικό τους κύκλο όσο και στην διατροφή τους. Στην 1η συνεδρία πραγματοποιούμε λήψη ιστορικού, σωματομετρήσεις, και ανάλυση σύστασης σώματος. Στη συνέχεια θέτουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους σε επιμέρους στόχους και σχεδιάζουμε ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο λαμβάνοντας υπόψιν τις δραστηριότητες του παιδιού και σχεδιάζουμε ένα μεσογειακό πλάνο διατροφής το οποίο μπορεί και είναι θεμιτό να ακολουθηθεί από όλα τα μέλη της οικογένειας. Η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι υψηλής σημασίας για την πορεία και την αποτελεσματικότητα του διαιτολογίου. Στο τέλος κάθε προσπάθειας απώλειας λίπους σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα συντήρησης το οποίο ωστόσο μπορεί κατά διαστήματα να τροποποιείται εξαρτώμενο από την φυσική σας δραστηριότητα ή άλλους παράγοντες οι οποίοι το απαιτούν.
Γιατί να πάω σε διαιτολόγο;
Όλοι γνωρίζουμε βασικές αρχές διατροφής, ωστόσο το ιντερνετ μας πυρπολεί καθημερινά με αβάσιμες πληροφορίες που υιοθετούμε ως υγιεινές ενώ στην πραγματικότητα στερούνται επιστημονικών αποδείξεων και δεν στηρίζονται σε χρόνιες μελέτες ή συστάσεις επίσημων φορέων. Δυστυχώς δεν διαθέτουν όλοι την επίγνωση του πώς να αξιολογούν τις πληροφορίες που τους παρέχονται ως βάσιμες ή αβάσιμες επιστημονικά και αυτόν τον ρόλο έρχεται να καλύψει ο επιστήμονας διαιτολόγος. Μύθοι και κοινές παρανοήσεις που αφορούν την διατροφή τείνουν να καταργηθούν αμέσως από την 1η συνεδρία με την διαιτολόγο.
Επιτυχία των αποτελεσμάτων
Στο γραφείο της κας Μίαρη η επιτυχία των αποτελεσμάτων είναι εγγυημένη, ωστόσο επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο βαθμός συμμόρφωσης του διαιτώμενου στις συστάσεις που θα του δοθούν, ο τρόπος ζωής του, η λήψη φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές ή διαταραχές του μεταβολισμού των θρεπτικών υποστρωμάτων, και άλλους παράγοντες.