Εγκυμοσύνη/ Θηλασμός

Δίαιτα και Εγκυμοσύνη

Δίαιτα και ΕγκυμοσύνηΜπορεί μια έγκυος να μπει σε διαδικασία δίαιτας και τί προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν όταν μια παχύσαρκη γυναίκα μείνει έγκυος?

Οι  ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως και οι πρωτεϊνικές ανάγκες και οι ανάγκες για ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά, όμως το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 15% .

Σύμφωνα με οδηγίες επίσημων φορέων,  οι δίαιτες για απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συστήνονται διότι μπορεί να δημιουργήσουν ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του παιδιού. Το ιδανικότερο είναι μια γυναίκα πριν μείνει έγκυος να έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό σωματικού λίπους χωρίς απαραίτητα να φτάσει το ιδανικό βάρος,  έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για ενδεχόμενες επιπλοκές. Οι επιπλοκές οι οποίες συνδέονται με την παχυσαρκία πριν την κύηση αφορούν προβλήματα γονιμότητας, ενώ κατά την κύηση αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κυήσεως,  υπέρτασης, προεκλαμψίας, πρόωρης γέννας, ενδομήτριος θάνατος, κίνδυνος αποβολής, γέννηση μεγαλόσωμου βρέφους, και άλλα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και τη μητέρα. Στα μεγαλόσωμα βρέφη τα οποία αναπτύχθηκαν σε ενδομήτριο περιβάλλον υπό την επίδραση διαβήτη κύησης ή παχυσαρκίας, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, υψηλές τιμές σακχάρου, αυξημένη αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία) στην παιδική ηλικία.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Σύμφωνα με επίσημες συστάσεις που εξέδωσε το Αμερικάνικο Ιατρικό Ινστιτούτο  το 2009, το πόσο βάρος πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το βάρος της πριν μείνει έγκυος, συγκεκριμένα υπολογίζουμε το δείκτη μάζας σώματος διαιρώντας το βάρος σε κιλά δια το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα και με βάση αυτό το αποτέλεσμα βλέπουμε πόσο βάρος συστήνεται να πάρει κάθε γυναίκα. Έτσι οι γυναίκες με βάρος κάτω του φυσιολογικού πριν την εγκυμοσύνη συστήνεται να πάρουν 12,7-18,1 κιλά, γυναίκες με φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη συστήνεται να πάρουν 11,5-16 κιλά, γυναίκες οι οποίες είναι υπέρβαρες δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος 25 μέχρι 30 συστήνεται να πάρουν 7 με 11,5 κιλά, ενώ οι γυναίκες οι οποίες είναι παχύσαρκες δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος από 30 και πάνω συστήνεται να πάρουν 5-9 κιλά.

Μπορούν οι εγκυμονούσες να καταναλώνουν καφέ ή αλκοόλ?

Η καφεΐνη είναι μια ουσία η οποία διαπερνά τον πλακούντα και ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, ωστόσο το Αμερικανικό κολλέγιο μαιευτήρων γυναικολόγων στις επίσημες οδηγίες του ορίζει ότι μια μέτρια πρόσληψη καφεΐνης ίση ή μικρότερη από 200 mg ημερησίως είναι επιτρεπτή στην εγκυμοσύνη και δεν φαίνεται να επηρεάζει ούτε την πορεία της εγκυμοσύνης ούτε και την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του κάθε καφέ μια εγκυμονούσα μπορεί να καταναλώσει μέχρι 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου την ημέρα των 200 ml, μέχρι 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα 200 και 200 ml, μέχρι 1 φλιτζάνι ελληνικό καφέ την ημέρα των 200 ml, και 1 εσπρέσο των 200 ml τη μέρα.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη είναι απαγορευτική. Ακόμη και μικρή κατανάλωση της τάξεως των 1-2 ποτά ημερησίως φαίνεται ότι συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών αλλά και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Όταν μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση τότε ο κίνδυνος αποβολής και επιπλοκών της εγκυμοσύνης αυξάνεται κατακόρυφα ενώ ακόμη και αν επιβιώσει το έμβρυο υπάρχει πιθανότητα να γεννηθεί με το εμβρυικό σύνδρομο αλκοόλης το οποίο συνοδεύεται από διανοητική υστέρηση και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Επιπλέον κατηγορίες άρθρων

Δίαιτα Παθολογικών Καταστάσεων

ΔΙΑΙΤΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 • Διατροφή και Κυτταρίτιδα
 • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και διατροφή FODMAPS
 • Η Διατροφή και η Άσκηση στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία
Αθλητική Διαιτολογία

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ

 • Ιδέες εκγύμνασης για πολυάσχολους
 • Η επίδραση των γονιδίων, της προπόνησης και της διατροφής στην αθλητική απόδοση αθλητών ελίτ
 • Πότε ένας αθλούμενος χρειάζεται συμπληρώματα;
Άρθρα Ποικίλης Θεματολογίας

ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

 • Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξω έναν επιστήμονα διατροφής ώστε να χάσω βάρος
 • Τι τρώμε όταν ταξιδεύουμε ?
 • Αλάτι και παιδιά. Επιτρέπεται; Τι περιορισμοί υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία του μωρού-παιδιού; κ.α.
 Ψυχολογία & Διατροφή

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 • Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές και πώς εκδηλώνονται;
 • Ο ρόλος των πεποιθήσεων στη δίαιτα
Παχυσαρκία

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 • Παιδική παχυσαρκία
 • Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος και Πόσα κιλά πρέπει να χάνω;

Κοινοποίηση

Μοιραστείτε αυτή την σελίδα με τους φίλους σας!