Άρθρα ποικίλης θεματολογίας

Συντήρηση μετά από δίαιτα

Συντήρηση μετά από δίαιταΤο πιο σημαντικό κομμάτι ύστερα από τις αρχές της διατροφής που μας δίδαξε ο διαιτολόγος μας είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα συντήρησης. Η συντήρηση συχνά αποφεύγεται, διότι ο μόνος στόχος του πελάτη είναι πώς θα χάσει σύντομα βάρος και όχι πώς θα το διατηρήσει. Αγαπητοί το πιο σημαντικό από όλα είναι να αλλάξετε τρόπο διατροφικής συμπεριφοράς και σκέψης και αυτό χωρίς την συντήρηση είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ο εγκέφαλος προκειμένου να δεχτεί μια νέα πληροφορία, ώστε αυτή να μετατραπεί σε συνήθεια χρειάζεται επαναληψιμότητα 2 χρόνων.

Για παράδειγμα: εάν έχετε συνηθίσει να μην καταναλώνετε πρωινό, τότε αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο εγκέφαλος για περισσότερο από 2 χρόνια έπαιρνε την πληροφορία να μην τρώει πρωινό και έτσι δημιούργησε μια νευρωνική διασύνδεση με αυτήν την πληροφορία. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα νευρωνική διασύνδεση που θα μας επιτρέπει να καταναλώνουμε πρωινό κάθε μέρα χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια για 2 χρόνια. Μετά το πέρας των 2 ετών η συνήθεια αυτή θα είναι τόσο δυνατή όπου οποιαδήποτε αντιξοότητα και να συμβαίνει στη ζωή μας (επαγγελματική, ψυχολογική, συναισθηματική κ.λπ.) δεν θα στέκεται εμπόδιο στις συνήθειές μας.

Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξω έναν επιστήμονα διατροφής ώστε να χάσω βάρος

Κατά καιρούς έχετε συναντήσει ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων όπου απλά με την παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων σας παρουσιάζονται ως ειδικοί της διατροφής, σας υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους συχνά καταστροφική για την υγεία, αλλά τελικά και αναποτελεσματική, αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν βασίζονται σε βασικές επιστημονικές αρχές.

Πολλές είναι οι κρέμες με αδυνατιστικές ιδιότητες, τα υποκατάστατα τροφής όπως χυμοί, σκόνες, ροφήματα, χάπια αδυνατίσματος, οι φόρμες εφίδρωσης και τα μηχανήματα παθητικής γυμναστικής που σας υπόσχονται απώλεια βάρους. Μήπως δεν τα δοκιμάσατε? Και αν όχι, να σας πληροφορήσω πως σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν κριθεί αναποτελεσματικά μέσα απώλειας βάρους, καθώς αποτελούν κάποιες από τις πολλές εφευρέσεις που σκοπό έχουν να σας αδειάσουν τις τσέπες τάζοντας σας θεαματικά αποτελέσματα χωρίς κόπο, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωσή σας και την ανυπομονησία σας ταυτόχρονα για γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα.

Ένας ευσυνείδητος επιστήμονας διατροφής δεν θα σας υποσχεθεί ποτέ γρήγορη απώλεια βάρους, θα σας συστήσει να πραγματοποιήσετε ιατρικές εξετάσεις και δεν θα σας προσφέρει δευτερεύοντες υπηρεσίες, τις οποίες δεν έχει σπουδάσει ρισκάροντας να καταπατήσει ξένα εδάφη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα πρόγραμμα διατροφής οφείλει να στοχεύει στην απώλεια βάρους της τάξεως των 4 το πολύ 5 κιλών τον μήνα, όχι περισσότερο.

Ένας απλός τρόπος για να προστατευτείτε από τον αυθαίρετο κομπογιαννιτισμό και τις συνέπειές του είναι να ζητάτε πληροφορίες από τον ειδικό σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, αλλά και πιστοποιήσεις για αυτές. Προσοχή ιδιαίτερη να δώσετε στα αναρτημένα σε τοίχο έγγραφα, τα οποία δεν αποτελούν πτυχία, αλλά πιστοποιήσεις παρακολούθησης σεμιναρίων και συνεδρίων.

Εμπιστευτείτε επιστήμονες, οι οποίοι έχουν να σας επιδείξουν τον βασικό τίτλο σπουδών τους και όχι οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση αντί γι’ αυτό.Αποφύγετε να εφαρμόσετε δίαιτα που σας πρότεινε κάποιος μη ειδικός, εξαιτίας του ότι σας την παρέχει δωρεάν στα πλαίσια της παροχής των υπηρεσιών του. Είναι προτιμότερο να μείνετε ως έχετε παρά να σαμποτάρετε τον οργανισμό σας εφαρμόζοντας ανορθόδοξες μεθόδους διατροφής.

Ειδικός επιστήμονας της διατροφής θεωρείται αυτός ο οποίος κρατά στα χέρια του πτυχίο σπουδών, το οποίο θα αναφέρει απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Σητείας ή Θεσσαλονίκης ή Καρδίτσας, απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Διατροφής ή ισοτιμημένο πτυχίο σπουδών εξωτερικού.

Η αγαπημένη μας σοκολάτα στην διατροφή μας

Σοκολάτα η αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων!!!Μια αγαπημένη και απολαυστική  συνήθεια που επιλέγουμε συχνά! Τι γνωρίζουμε όμως για την ιστορία και την προέλευσή της? Λέγεται ότι την αξία της σοκολάτας ανακάλυψαν οι Αζτέκοι και οι Μάγιας μέσα από το μικρό θαμνώδες φυτό το κακαόδενδρο κάπου εκεί στην κοιλάδα του Αμαζονίου περίπου το 600 μχ…Αρχικά η σοκολάτα καταναλωνόταν σαν ρόφημα και το πρώτο σοκολατοποιείο πιστεύεται πως άνοιξε το 1657 στο Λονδίνο!Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενώ τον 17ο αιώνα αναγνωρίζεται ως κατάλληλο ρόφημα για τα παιδιά! Το 1876 ο Ελβετός Daniel Peter  επινοεί τρόπο παρασκευής ώστε να κάνει την σοκολάτα γάλακτος και πουλάει την ιδέα του στην παγκοσμίως γνωστή Ελβετική εταιρία ΝΕΣΤΛΕ. Τέλος, το 1910 ο Έλληνας Κεσδεκίδης Λεωνίδας ανοίγει στις Βρυξέλλες το πρώτο του κατάστημα σοκολάτας με τη γνωστή επωνυμία «Leonidas».

Ύστερα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή και αφού είδαμε από πού ξεκίνησε και πως έφτασε η σοκολάτα στα ντουλάπια και στα ψυγεία των σπιτιών μας, σίγουρα θα ενδιαφέρεστε να μάθετε ποια είναι τα κυριότερα συστατικά της  και γιατί αυτά την κάνουν  πολύτιμη διατροφικά…

Η γλυκιά μας σοκολάτα αποτελείτε από διάφορα συστατικά των οποίων η αναλογία διαφέρει από εταιρία σε εταιρία καθώς και από ποσότητα σε ποσότητα. Τα πιο συχνά συναντημένα θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας  είναι τα μακροθρεπτικά, δηλαδή ο υδατάνθρακας, η πρωτεΐνη και τα λίπη, καθώς επίσης και μέταλλα – ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρο, χαλκός,  κάλιο, νάτριο, καφείνη , βιταμίνες Α-καροτίνη, βιταμίνη Ε,  θεοβρωμίνη και αντιοξειδωτικές ουσίες οι πολυφαινόλες. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαικό οξύ, το λινελαικό, το στεατικό και το παλμιτικό.  Τα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τέτοια αναλογία στη σοκολάτα ώστε δεν επηρεάζουν αρνητικά τα λιπίδια του αίματος ενώ η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Στην απορία μας εάν η σοκολάτα είναι υγιεινή για τα παιδιά μας έρχονται να απαντήσουν τα ίδια τα θρεπτικά συστατικά τα οποία μαρτυρούν τις ευεργετικές τους δράσεις. Αναλυτικότερα,  το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος έχει βρεθεί ότι έχουν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της υπέρτασης και της οστεοπόρωσης. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ενώ ο χαλκός συμμετέχει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά. Οι πολυφαινόλες και συγκεκριμένα μια ειδική κατηγορία τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου και να μας προστατεύουν από την γήρανση. Η θεοβρωμίνη συμβάλλει  στη μυϊκή, καρδιακή και πνευματική τόνωση καθώς επίσης παρουσιάζει και αντιβηχική δράση.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης ένα σπουδαίο αμινοξύ που το βάπτισαν οι νονοί του τρυπτοφάνη  μετά τη γέννησή του, το οποίο συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης από το ανθρώπινο εγκέφαλο δημιουργώντας σε αυτόν μια αίσθηση καλής διάθεσης, πληρότητας, κορεσμού και την κάνει μη εθιστική. Να γιατί αισθανόμαστε τόσο όμορφα καταναλώνοντάς την, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός βεβαίως βεβαίως της γευστικής απόλαυσης που μας προσφέρει!

Χμμ..και σε τι ποσότητα πρέπει να την καταναλώνουμε??? Αγαπητοί γονείς προφανώς και δεν χρειάζεται να στερήσουμε από τα παιδιά μας την αγαπημένη τους απόλαυση αλλά να τους την προσφέρουμε με μέτρο. 3 κομματάκια την ημέρα είναι μια ιδανική ποσότητα ή αλλιώς 1 μέτρια σοκολάτα την εβδομάδα για αυτούς που δεν θέλουν να συνηθίζουν καθημερινά σε τέτοιες απολαύσεις. Και όπως ισχύει για όλες τις τροφές έτσι και η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση και όχι να απαγορεύεται από μια ισορροπημένη καθ’όλα διατροφή. Μην ξεχνάτε αγαπητοί γονείς πως η στέρηση τελικά έχει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή το παιδί θα στραφεί κάποια στιγμή της ζωής του σε όλα τα απαγορευμένα!!!

Η πιο υγιεινή σοκολάτα???

Αναμφισβήτητα επάξια τον τίτλο της υγιεινότερης σοκολάτας κερδίζει η μαύρη δηλαδή η σοκολάτα υγείας, το λέει και το όνομά της πώς να το κρύψομεν άλλωστε… περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με την σοκολάτα γάλακτος και καθόλου χοληστερόλη. Στην σοκολάτα γάλακτος εμπεριέχονται μεν αντιοξειδωτικές ουσίες εξαιτίας του κακαοβουτύρου ωστόσο όμως συνοδεύεται και από πολλά ζωικά λίπη που την κάνουν να υστερεί σε σχέση με την μαύρη σοκολάτα. Η σοκολάτα γάλακτος με ξηρούς καρπούς αποτελεί σίγουρα καλύτερη επιλογή από την σκέτη γάλακτος καθώς, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6) που εμπεριέχονται σε αυτήν την καθιστούν πολυτιμότερη! Τα λιπαρά οξέα των ξηρών καρπών της σοκολάτας παρέχουν στον οργανισμό μας  αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκινώματα, αυξάνουν την καλή HDL χοληστερόλη και συμβάλλουν στην καλύτερη συγκέντρωση και σκέψη.

Μια καλή ερώτηση αφορά την κρυμμένη ζάχαρη στη σοκολάτα!

Η αλήθεια είναι πως η πραγματική γεύση της σοκολάτας είναι πικρή και όχι γλυκιά όπως την έχουμε συνηθίσει. Συνεπώς για να έχουμε μια γλυκιά σοκολάτα όπως την παραλαμβάνουμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ οφείλουμε να γνωρίζουμε πως προστίθεται ζάχαρη. Ωστόσο τα καλά νέα για εμάς είναι πως στο εμπόριο κυκλοφορούν ευτυχώς πολλά είδη σοκολάτας και κάποια από αυτά είναι με υποκατάστατα ζάχαρης ελεγμένα για την καταλληλότητά τους. Πάρα ταύτα καλό θα είναι πάντα να συμβουλεύεστε τον διαιτολόγο σας για την καταλληλότητα των προϊόντων που καταναλώνετε.

Είναι αλήθεια ότι βοηθάει στη συγκέντρωση???

Από το σχολείο θυμάμαι την μητρική φιγούρα με τόση αγάπη να μου προσφέρει σοκολάτα για να μπορώ να θυμάμαι αυτά που διαβάζω!!! Και ναι αυτό διαιωνίζεται, περνάει από γενιά σε γενιά με την πρόφαση ότι λίγη σοκολάτα βελτιώνει την μνήμη! Η αγαπημένη μας σοκολάτα πράγματι βελτιώνει τη μνήμη και την συγκέντρωσή μας εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε μαγνήσιο.

Πόσο συνδέεται η σοκολάτα με την παιδική παχυσαρκία? Ισχύει ότι η μαύρη σοκολάτα δεν παχαίνει?

Η πικρή αλήθεια για την γλυκιά σοκολάτα και εδώ είναι το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ είναι τόσο γλυκιά μας δίνει πολλές θερμίδες. Στα 100 γραμμάρια δίνει περίπου 500 θερμίδες, περίπου δηλαδή όσες μας δίνει ένα κυρίως γεύμα και δυστυχώς για την σοκολάτα δεν μας χορταίνει!!! Σαφώς η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με παχυσαρκία παιδική και ενήλικη. Προσοχή, η σοκολάτα υγείας περιέχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με την σοκολάτα γάλακτος, συνεπώς δεν είναι διαιτητική αλλά υγιεινότερη!!!

Και όταν βρεθούμε μπροστά στα θεόρατα ράφια των σούπερ μάρκετ ποιά λαχταριστά προϊόντα με σοκολάτα να επιλέξουμε για τα παιδιά μας???

Σύμφωνα με όσα προκαταγράφηκαν σχετικά με τα συστατικά της σοκολάτας, θα ήταν φρονιμότερο να επιλέγουμε για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς σοκολάτα υγείας που περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά λόγω της περιεκτικότητάς της σε κακάο καθώς επίσης και υποπροιόντα όπως μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Να είστε προσεχτικοί όταν επιλέγετε μια μαύρη σοκολάτα διότι στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές σοκολάτες που αναφέρουν ότι είναι υγείας αλλά δεν είναι. Ένας απλός τρόπος για να το ελέγξετε είναι να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να γνωρίζετε πως μια καλή σοκολάτα οφείλει να αναγράφει ότι περιέχει πάνω από 70 % κακάο.

Πώς θα κάνετε λιγότερο βαρετές τις σαλάτες σας

Η διατροφική αξία της σαλάτα είναι ουσιώδης για τον οργανισμό, αφού μας παρέχει βιταμίνες υδατοδιαλυτές αλλά και λιποδιαλυτές. Οι βιταμίνες είναι  οργανικές ουσίες που, έστω και σε µικρές ποσότητες, θεωρούνται ουσιώδεις και απαραίτητες για την υγεία, την αύξηση, την αναπαραγωγή και τη διατήρηση του ατόµου. Κάθε βιταµίνη επιτελεί κά­ποια συγκεκριµένη λειτουργία, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καµία δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει µιαν άλλη ή να παί­ξει το ρόλο µιας άλλης.

Οι βιταµίνες πρέπει να περιέχονται στη δίαιτά µας γιατί δεν συντί­θενται στον οργανισµό µας στις αναγκαίες ποσότητες  και µερικές από αυτές δεν συντίθενται καθόλου. Εξαίρεση αποτελεί η βιταµίνη D, διότι συντίθεται στο δέρμα του ανθρώπου όταν το βλέπει ο ήλιος.

Ποια λοιπόν θα ήταν η ιδανικότερη λύση για την ενίσχυση του οργανισμού μας σε βιταμίνες? Μα φυσικά οι σαλάτες και τα φρούτα!!!

Οι σαλάτες παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για διάφορες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές, ο καρκίνος, η γήρανση του δέρματος,  εκφυλιστικές αλλοιώσεις και πλήθος άλλων παθήσεων.

Τα λαχανικά που εμπεριέχονται σε μια σαλάτα έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε νερό προκειμένου για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Η σαλάτα λαχανικών επίσης μας παρέχει φυτικές ίνες οι οποίες βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα, ασκούν καρδιοπροστατετυτική και καρκινοπροστατευτική δράση, αλλά είναι και ευεργετικές για να διατηρήσουμε την γραμμή μας.  Οι φυτικές ίνες της σαλάτας όταν εισέρχονται στον γαστρεντερικό σωλήνα αναμιγνύονται με  τα πεπτικά υγρά και διογκώνονται μέσα στο στομάχι. Η διόγκωση αυτή είναι το φούσκωμα ή αλλιώς ο κορεσμός που μας προκαλούν και έτσι μας δίνουν το αίσθημα του χορτασμού γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έστω και 1 μόνο σαλάτα την ημέρα είναι αρκετή ώστε να εφοδιάσει τον οργανισμό μας με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της.

Όταν λέμε βέβαια σαλάτες εννοούμε τα λαχανικά στην αμιγή τους μορφή, όταν αυτές αποτελούν τη βάση για την σύνθεσή τους. Για παράδειγμα μια σαλάτα λαχανικών μπορεί να είναι μια χωριάτικη που έχει σαν βάση την ντομάτα, την πιπεριά και το αγγούρι, ή μια σαλάτα πράσινων λαχανικών που έχει σαν βάση το μαρούλι, την ρόκα ή το σπανάκι και ψητά μανιτάρια, ή μια σαλάτα λάχανο με καρότο, ή μια σαλάτα ανάμεικτη η οποία μπορεί να εμπεριέχει όλα ή κάποια από τα προηγούμενα συστατικά. Ακόμα και τα βραστά λαχανικά αποτελούν μια καλή ιδέα για σαλάτα όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια, τα πατζάρια και τα χόρτα.

Προσοχή στις έτοιμες σαλάτες που βασίζονται ποσοτικά περισσότερο σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως τα ζυμαρικά η πατάτα ή το κρέας και λιγότερο στα λαχανικά που περιέχουν.

Μια σαλάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα όταν αυτή περιέχει βασικά λαχανικά συνδυάζοντας πρωτείνη και υδατάνθρακα όπως μιας πράσινη σαλάτα με κρουτόν και κομματάκια κοτόπουλου.

Πώς θα κάνουμε τις σαλάτες μας λιγότερο βαρετές αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην διατήρηση της γραμμής μας?

Αρχικά, επιλέγουμε τη βάση για τη σαλάτα μας, η οποία θα περιέχει λαχανικά της προτίμησής μας. Στη συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε 3 δάκτυλα του χεριού μας τυρί φέτα ή ανθότυρο ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών κομμένο σε μικρά κυβάκια. Συμπληρώνουμε με μικρά παξιμαδάκια ή κρουτόν σικάλεως τα οποία είναι τραγανά και κάνουν την σαλάτα μας πιο χορταστική. Στο τέλος, προσθέτουμε κάποιο ντρέσινγκ σε λάιτ μορφή ώστε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από περιττές θερμίδες. Τέτοιες σως υπάρχουν έτοιμες στο εμπόριο σε διάφορες γεύσεις ώστε να καλύπτουν τις προτιμήσεις και των πιο απαιτητικών πελατών. Μια δική μας προσεκτική παρατήρηση στην ετικέτα της συσκευασίας θα μας δώσει πληροφορίες για την σύνθεση της κάθε σως, την θρεπτική της αξία καθώς και τις θερμίδες που μας δίνει.

Ιδέες για γευστικές σως που μας δίνουν λίγες θερμίδες

Όταν η φαντασία κυριαρχεί, η γευστική πανδαισία κάνει αισθητή την παρουσία της. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τη φαντασία σας και μεγαλουργήστε. Μερικές ιδέες για ολιγοθερμιδικές σως είναι οι εξής:

– 1 κουτ. λάδι, 1 κουτ. ξύδι βαλσάμικο, 1 κουτ. μουστάρδα, 1/2 κουτ. μέλι και 1 κουτ. νερό, αλάτι και πιπέρι

– 2 κουτ. γιαούρτι λάιτ, 1 κουτ μαγιονέζα λάιτ και 1 κουτ. λάδι, αλάτι και πιπέρι

– 1 κουτ. μουστάρδα, 1 κουτ λεμόνι, τριμμένο σκόρδο και 1 κουτ. νερό

– 1 τριμμένη-πολτοποιημένη ντομάτα, βασιλικός, τριμμένο σκόρδο, 1 κουτ λεμόνι και 1 κουτ λάδι, αλάτι και πιπέρι

– 2 κουτ. γιαούρτι, 1 κουτ. λάδι, 1 κουτ. γάλα, 1 κουτ. χυμό λεμονιού, μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι

Οι ποσότητες αφορούν ατομικές συνήθως σαλάτες.

Για τους πιο τολμηρούς από εσάς προσθέστε στις σαλάτες σας 1 κουτ. ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως κάσιους, κουκουνάρι, καρύδια, σταφίδες, ηλιόσπορο καθώς και φρέσκα ή αποξηραμένα ψιλοκομμένα φρούτα της αρεσκείας σας όπως δαμάσκηνα ή σύκα, χουρμάδες, ανανά, ακτινίδιο, αβοκάντο και άλλα. Τέλος θα μπορούσατε να προσθέσετε 1 κουτ. ξερά όσπρια όπως φασόλια μαυρομάτικα, φακή ή ρεβίθια και άλλα.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη φαντασία, ώστε να μπορέσετε να συνθέσετε τη δική σας αγαπημένη σαλάτα προσθέτοντας χρώματα, ποικιλία λαχανικών, θρεπτικών τροφίμων, και σως της επιλογής σας με λίγες θερμίδες, προασπίζοντας της υγεία σας και προστατεύοντας την σιλουέτα σας.

Τι τρώμε όταν ταξιδεύουμε?

Τα ταξίδια τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα αποτελούν έναν προορισμό χαλάρωσης και διαφυγής από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Το καλοκαίρι βέβαια με την ηλιοφάνεια τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η διάθεσή μας αυξάνεται και η επιθυμία να απολαύσουμε ένα ταξίδι γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Το τί μπορούμε να φάμε όμως κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ή και μεγαλύτερης διάρκειας ταξιδιού συνήθως μας προβληματίζει! Είτε το ταξίδι μας πρόκειται να γίνει με αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο είτε με τρένο, η λύση είναι να προτιμήσουμε εύκολα και γρήγορα γεύματα τα οποία συνήθως είναι αμφίβολης ποιότητας καθώς επίσης και πολύ θερμιδογόνα!!!

Ένας καλός προγραμματισμός πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας είναι από τις ιδανικότερες λύσεις!

Έτσι, θα μπορούσαμε να ξυπνήσουμε 10 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη μας ώρα ώστε να καταναλώσουμε ένα καλό πρωινό γεύμα. Το πρωινό γεύμα θα ήταν φρόνιμο να είναι αρκετά πλούσιο ώστε να μας δώσει ενέργεια και καλή διάθεση ώστε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Ένα καλό πρωινό οφείλει να συνδυάζει 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο ή 1 ποτήρι γάλα με ψωμί ολικής άλεσης, αλειμμένο με φυτικό βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα και 1 φρούτο, ή 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό και 1 τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί κίτρινο ή 1 γιαούρτι με μούσλι, μέλι, δημητριακά και 1 φρούτο ψιλοκομμένο καθώς επίσης και πολλοί άλλοι γευστικοί και πεντανόστιμοι συνδυασμοί ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις του καθενός. Η βάση ενός καλού και ολοκληρωμένου συνδυασμού οφείλει να συμπεριλαμβάνει λίγο υδατάνθρακα, λίγη πρωτείνη και βιταμίνες, δηλαδή για υδατάνθρακα θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ψωμί, φρυγανιές, κριτσίνια, κράκερ, παξιμαδάκια, και δημητριακά ολικής άλεσης, για πρωτείνη θα μπορούσαμε να επιλέξουμε γάλα ή γιαούρτι ή τυρί ή ταχίνι και για βιταμίνες φυσικό χυμό ή ολόκληρο το φρούτο.

Αν το ταξίδι μας είναι σύντομο πράγμα που σημαίνει πως κατά το μεσημεράκι θα έχουμε ήδη φτάσει στον προορισμό μας τότε θα χρειαστεί απλά να έχουμε προετοιμάσει να έχουμε μαζί μας κάτι για δεκατιανό. Για το δεκατιανό μπορούμε να έχουμε προμηθευτεί σε ένα ταπεράκι πλυμένα φρουτάκια καθώς επίσης και μικρά έτοιμα σνακ όπως κράκερ σικάλεως, κριτσίνια ολικής άλεσης, μπαρ δημητριακών, παστέλι, ανάλατους ξηρούς καρπούς, τοστ, κουλούρι θεσσαλονίκης και άλλα γευστικά σνακ. Προτιμείστε τα σνακ που θα συνοδεύουν το ταξίδι σας να είναι όσο πιο απλά ανεπεξέργαστα και υγιεινά γίνεται ώστε να μην φορτίζετε τον οργανισμό με άχρηστες και ακατάλληλες ουσίες αλλά ταυτόχρονα και πολύ θερμιδογόνες.

Όταν πλέον θα έχετε φτάσει στον σύντομο προορισμό σας τότε θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε ένα σπιτικό γεύμα ή ένα πλήρες γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο το οποίο θα συνοδεύεται από μια πλούσια σαλάτα.

Εάν πάλι το ταξίδι σας είναι πιο μεγάλο, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να σκεφτείτε και να προγραμματίσετε και το μεσημεριανό γεύμα τότε οι λύσεις είναι δύο στο νούμερο. Η μία είναι να κάνετε μια στάση από το κουραστικό σας ταξίδι ώστε να ξεκουραστείτε, να ξεπιαστείτε και να απολαύσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε ένα εστιατόριο ή ταβέρνα και στη συνέχεια να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Προσοχή όμως, το γεύμα σας να είναι μικρό σε ποσότητα ώστε να μην βαρυστομαχιάσετε καθώς με βαρύ στομάχι έρχονται συμπτώματα κούρασης και υπνηλίας και αυτά μπορεί να δυσκολέψουν το ταξίδι σας. Η άλλη λύση είναι να έχετε φέρει μαζί κάτι από το σπίτι, το οποίο μπορεί να είναι ένα σάντουιτς ή τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα, τυρί κίτρινο και λαχανικά, ένα κουλούρι θεσσαλονίκης,  το οποίο μπορείτε να το καταναλώσετε χωρίς να κάνετε στάση για ξεκούραση ή αλλιώς ένα γεύμα πιο σύνθετο αλλά σπιτικό όπως μια σπανακόπιτα ή τυρόπιτα ή κολοκυθόπιτα ή κρεατόπιτα και άλλες σπιτικές πίτες.

Για όσους από εσάς η προετοιμασία είναι μια λέξη με την οποία έχετε πάρει διαζύγιο και πάλι υπάρχουν λύσεις. Ευτυχώς που κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού έχουμε πάντα την τύχη να συναντήσουμε δεξιά και αριστερά αναψυκτήρια, ή φούρνους των οποίων η στάση θα μας δώσει τη χαρά της ξεκούρασης για λίγα λεπτά, καθώς και τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα τοστ ή σάντουιτς με μαύρο ψωμί, κουλούρι θεσσαλονίκης ή μια σπανακόπιτα καθώς να πιούμε και ένα φρεσκοστυμμένο χυμό. Μικρά σνακ όπως κράκερ ή κριτσίνια ή μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης καθώς και συσκευασμένους χυμούς μπορείτε να βρείτε ακόμη και στα περίπτερα, οπότε αγαπητοί μου μπορείτε να απολαύσετε στο ταξίδι σας υγιεινές λιχουδιές με μικρό κόστος για την υγεία και την τσέπη σας.

5 πράγματα που οφείλουμε να προσέχουμε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού:

– Προσοχή στους πολλούς καφέδες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού οι οποίοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού και με αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδες και αφυδάτωση.

– Σε περίπτωση που καταναλώσετε γεύμα σε κάποιο εστιατόριο φροντίστε να κάνετε μια προσεκτική επιλογή γεύματος προτιμώντας καλοψημένα φαγητά και αποφεύγοντας τρόφιμα τα οποία συχνά ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις όπως είναι τα θαλασσινά καθώς επίσης και τα τηγανητά τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις.

– Αποφύγετε τα γλυκά ως επιδόρπιο στα μεγάλα ταξίδια, διότι μπορεί να σας προκαλέσουν υπεργλυκαιμία με αποτέλεσμα να έχετε υπνηλία, κάτι που δεν βοηθά ιδιαίτερα όταν οδηγείτε.

– Η ποσότητα του γεύματος φροντίστε να είναι μικρή ώστε να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές και τις ζαλάδες που μπορεί να προκαλέσουν τα μεγάλα γεύματα εξαιτίας μιας υπεργλυκαιμίας. Μοιραστείτε την ενδεχόμενη μεγάλη μερίδα του εστιατορίου με κάποιον από την παρέας σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε και τις πολλές θερμίδες καθώς θα εξοικονομήσετε και χρήματα.

– Αποφύγετε να αφήσετε το στομάχι σας κενό για περισσότερο από 3-4 ώρες διότι μπορεί να πάθετε υπογλυκαιμία με τα συνήθη συμπτώματα που την συνοδεύουν όπως υπνηλία, ζαλάδες και αίσθημα κόπωσης.

Αλάτι και παιδιά. Επιτρέπεται; Τι περιορισμοί υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία του μωρού - παιδιού;

Πόσο ωφέλιμο είναι το αλάτι στη διατροφή μας καθώς και στη διατροφή των παιδιών μας? Τι είναι τελικά το αλάτι για το οποίο γίνεται τόσος θόρυβος για την βλαπτική του επίδραση?

Αρχικά να ενημερωθούμε για την προέλευση και την ιστορία του. Το αλάτι το εξάγουμε από την θάλασσα ή από την γη σαν ορυκτό, και με ύστερα από διάφορες διαδικασίες καθαρισμού του καταλήγει στο τραπέζι μας. Και για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί η σημασία του, όπου χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία χρόνια ως μέσο ανταλλαγής προιόντων αλλά και στις θυσίες προς τους θεούς.

Η χρησιμότητά του έγκειται στη χρήση του στα προς κατανάλωση τρόφιμα δίνοντάς τους περισσότερη νοστιμιά και όχι μόνο. Χρησιμοποιείται επίσης για την συντήρηση των τροφίμων εμποδίζοντας την  ανάπτυξη μικροοργανισμών, διατηρώντας έτσι τις τροφές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όπως στις κονσέρβες, σε συσκευασμένες τροφές και άλλα. Βέβαια η χρήση του επηρεάζει και την θρεπτική αξία του τροφίμου καταστρέφοντας ορισμένες βιταμίνες οι οποίες εμπεριέχονται σε αυτό.

Το αλάτι βοηθάει στην διατήρηση της ισορροπίας του νερού και των οξέων και βάσεων (οξεοβασική ισορροπία). Αποτελεί συστατικό του παγκρεατικού υγρού, της χολής, των δακρύων και του ιδρώτα.

Πότε εμφανίζονται συμπτώματα ανεπάρκειας του νατρίου στον οργανισμό μας?

Αυτά είναι σπάνια, γιατί το νάτριο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Ανεπάρκεια όμως είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε αυστηρούς φυτοφάγους ή σε παρατεταμένο και βαρύ ίδρωμα, σε διαρροϊκές κενώσεις και εμετούς. Η ανεπάρκεια αυτή προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη, απώλεια όρεξης, απώλεια σωματικού βάρους (η οποία οφείλεται σε αφυδάτωση), μειωμένη παραγωγή γάλατος στις θηλάζουσες μητέρες, μυικές κράμπες, ναυτία, διαρροϊκές κενώσεις και κεφαλαλγία.

Επιτρέπεται να ρίπτουμε αλάτι στο φαγητό του μωρού μας?

Όλοι γνωρίζουμε πως τα μωρά χρειάζονται ειδική διατροφή τους πρώτους μήνες της ζωής τους, Αρχικά χρειάζονται μόνο γάλα, στη συνέχεια προστίθεται το νερό και οι αλεσμένες τροφές και τέλος κανονική διατροφή.  Υπάρχουν λοιπόν κάποιες κρυφές τροφές και συστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε πότε είναι έτοιμος ο οργανισμός του μωρού μας να τις δεχτεί. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι και το αλάτι.  Και ενώ για εμάς φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να προσθέσουμε μαγειρικό αλάτι στις τροφές μας πολλές φορές δεν πάει ο νους μας ότι αυτό δεν ισχύει και για τα μωρά μας. Επειδή τα νεφρά του μωρού μας δεν είναι ώριμα ακόμη ώστε να δεχτούν και να αποβάλλουν με τον ίδιο τρόπο όπως των ενηλίκων το αλάτι, μπορεί να επιβαρύνει τη νεφρική τους λειτουργία. Ίσως βέβαια αναρωτηθείτε, πώς καλύπτονται οι ανάγκες του μωρού εφόσων δεν αλατίζουμε τις τροφές του? Μα από πού αλλού, από τις ίδιες τις τροφές του. Όλες οι τροφές περιέχουν αλάτι με τη μορφή του νατρίου, έτσι υπάρχουν τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νάτριο και άλλες με μικρότερη περιεκτικότητα.

Οι συστάσεις που δίνουν οι περισσότεροι παιδίατροι είναι η αποφυγή του επιτραπέζιου ή αλλιώς επιπρόσθετου αλατιού έως ότου το μωράκι μας γίνει 18 μηνών. Και πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή της γέννησής του εως 12 μηνών οφείλει να παίρνει μέσα από τις τροφές λιγότερο από 1γρ την ημέρα. Από τον 1 έως τον 3 χρόνο της ζωής του οφείλει να παίρνει έως 2 γρ. την ημέρα, από 4 έως 6 ετών εως 3 γρ. την ημέρα, από από 7 έως 10 ετών εως 5 γρ. την ημέρα και από 11 ετών και έπειτα εως 6 γρ. την ημέρα.

Υπάρχουν βέβαια και παιδιά που εμφανίζουν αποστροφή στις τροφές όταν έρθει η ώρα να κόψουν τα αλεσμένα και να ξεκινήσουν κανονική διατροφή, και οι μανούλες στην προσπάθειά τους να σιτίσουν το παιδί τους προσθέτουν αλάτι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες το παιδί δέχεται ευκολότερα τις τροφές αλατισμένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας καθώς επίσης και τον διατροφολόγο μας για τις ποσότητες που πρέπει να χορηγήσουμε ή τις τροφές που πρέπει να αντικαταστήσουμε. Η ιδανικότερη λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να επιλέγουμε τροφές οι οποίες περιέχουν από μόνες τους αλάτι ή γενικότερα περισσότερη νοστιμιά ώστε να μπορέσουμε να σιτίσουμε το παιδί μας και να αποτρέψουμε το φαινόμενο του υποσιτισμού. Οι τροφές οι οποίες περιέχουν περισσότερο αλάτι από τη φύση τους είναι το κρέας και το τυρί, υπάρχουν όμως και τροφές οι οποίες δίνουν περισσότερο αλμυρά παρά γλυκά από τη φύση τους, και ίσως βοηθήσουν το παιδί μας να καταναλώσει τα γεύματά του όπως σέλινο και κουνουπίδι.

Καλό θα είναι να μην συνηθίζουν τα παιδιά μας στο αλάτι διότι αργότερα ως ενήλικες θα είναι περισσότερο εθισμένοι σε αυτό. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά τα οποία συνηθίζουν από πολύ μικρά στο αλάτι έχουν περισσότερες πιθανότητες στο μέλλον να αναπτύξουν υπέρταση και παχυσαρκία ως ενήλικες.

Προσοχή στις τροφές και τα σνακ τα οποία είναι επεξεργασμένα και περιέχουν αλάτι καθώς επίσης και ζάχαρη σε ποσότητες που ενδεχομένως όταν καταναλώνονται καθημερινά από τα παιδιά μας υπερκαλύπτουν τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες τους. Μερικές από αυτές τις τροφές είναι τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα πατατάκια, τα τρόφιμα σε κονσέρβες, τα έτοιμα γεύματα των σούπερ μάρκετ, η πίτσα, οι έτοιμες πίτες και άλλα.

Εν κατακλείδι, αγαπητοί γονείς, απαγορεύεται η επιπρόσθετη χορήγηση αλατιού στα μωρά μας έως 18 μηνών, από εκεί και έπειτα επιτρέπεται σταδιακή αύξηση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μας και σε συνεργασία πάντα με ειδικούς, και τέλος χρησιμοποιείστε με μέτρο τις επεξεργασμένες τροφές οι οποίες εμπεριέχουν αρκετό αλάτι. Γιατί η διατροφή των παιδιών μας, είναι δική μας ευθύνη!

Επιπλέον κατηγορίες άρθρων

Ψυχολογία & Διατροφή

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  • Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές και πώς εκδηλώνονται;
  • Ο ρόλος των πεποιθήσεων στη δίαιτα
Εγκυμοσύνη - Θηλασμός

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ/ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

  • Δίαιτα και Εγκυμοσύνη
  • Μπορούν οι εγκυμονούσες να καταναλώνουν καφέ ή αλκοόλ;
Παχυσαρκία

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

  • Παιδική παχυσαρκία
  • Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος και Πόσα κιλά πρέπει να χάνω;
Δίαιτα Παθολογικών Καταστάσεων

ΔΙΑΙΤΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

  • Διατροφή και Κυτταρίτιδα
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και διατροφή FODMAPS
  • Η Διατροφή και η Άσκηση στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία
Αθλητική Διαιτολογία

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ

  • Ιδέες εκγύμνασης για πολυάσχολους
  • Η επίδραση των γονιδίων, της προπόνησης και της διατροφής στην αθλητική απόδοση αθλητών ελίτ
  • Πότε ένας αθλούμενος χρειάζεται συμπληρώματα;

Κοινοποίηση

Μοιραστείτε αυτή την σελίδα με τους φίλους σας!