Εγκυμοσύνη – Θηλασμός

Διατροφή στην εγκυμοσύνη
Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως και οι πρωτεινικές ανάγκες και οι ανάγκες για ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 15% δηλαδή οι θερμιδικές της ανάγκες αυξάνονται κατά 300 θερμίδες και αφορούν το 2ο και το 3ο τρίμηνο της κύησης. Αν δηλαδή μια γυναίκα εως τώρα χρειαζότανε 2500 θερμίδες προκειμένου να διατηρήσει το βάρος της πριν την εγκυμοσύνη, κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται 2800 θερμίδες και όσο περισσότερες θερμίδες καταναλώσει τόσο αλλάξει το θερμιδικό ισοζύγιο με αποτέλεσμα να βάζει κιλά περισσότερα από τα απαιτούμενα.
Μπορεί η εγκυμονούσα να κάνει δίαιτα απώλειας βάρους;
Σύμφωνα με οδηγίες επίσημων φορέων, οι δίαιτες για απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συστήνονται διότι μπορεί να δημιουργήσουν ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του παιδιού. Το ιδανικότερο είναι μια γυναίκα πριν μείνει έγκυος να έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό σωματικού λίπους χωρίς απαραιτητα να φτάσει το ιδανικό βάρος έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για ενδεχόμενες επιπλοκές. Οι επιπλοκές οι οποίες συνδέονται με την παχυσαρκία πριν την κύηση αφορούν προβλήματα γονιμότητας, ενώ κατά την κύηση αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβητη κυήσεως, υπερτασης, προεκλαμψίας, πρόωρης γέννησης, ενδομήτριος θάνατος, κίνδυνος αποβολής, γέννηση μεγαλόσωμου βρέφους, και άλλα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και τη μητέρα.
Γιατί είναι σημαντικό μια εγκυμονούσα να απευθύνεται σε διαιτολόγο;
Η εγκυμονούσα χρειάζεται να απευθύνεται σε διαιτολόγο για 2 κυρίως λόγους. Ο ένας αφορά τον σχεδιασμό διαιτολογίου με σκοπό να προσλάβει ανάλογα με το βάρος εκκίνησης συγκεκριμένα κιλά προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές που σχετίζονται με υπερβάλλον βάρος, και ο δεύτερος λόγος είναι διότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η ανάγκες για ορισμένα θρεπτικά συστατικά αυξάνονται. Είναι σημαντικό λοιπόν η εγκυμονούσα να λαμβάνει επαρκώς μέσα από το διαιτολόγιό της αυτά τα θρεπτικά συστατικά των οποίων η έλλειψη συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και τους εμβρύου. Επιπλέον ιδιαίτερες οδηγίες θα σας δοθούν σχετικά με την επιλογή των τροφίμων ή τον τρόπο μαγειρέματος προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιμόλυνσης των τροφίμων που μπορούν να οδηγήσουν σε λιστερίωση ή τοξοπλάσμωση.
Οι οδηγίες που δίδονται στην εγκυμοσύνη ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις εθνικών και διεθνών επίσημων φορέων.
Διατροφή στον θηλασμό
Οι ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας αυξάνονται κατά 500 θερμίδες ημερησίως. Μέσα από την διατροφή της μητέρας καλύπτονται ταυτόχρονα και οι ανάγκες του βρέφους για θρεπτικά συστατικά γιαυτό στην διατροφή της θηλάζουσας δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και σε ακραίες συνθήκες σίτισης ο θηλασμός είναι ικανός να υποστηρίξει τις ανάγκες του βρέφους σε θρεπτικά συστατικά.
Οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως και στην εγκυμοσύνη έτσι και στον θηλασμό είναι περισσότερο αυξημένες σε σύγκριση με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως συγκεκριμένες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, λιπαρά οξέα και η λήψη υγρών.
Μπορεί η θηλάζουσα να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους;
Σύμφωνα με συστάσεις επίσημων φορέων κατά την διάρκεια του θηλασμού και εφόσων η θηλάζουσα είναι υπέρβαρη μπορεί να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους, με ρυθμό απώλειας το ½ κιλό την εβδομάδα δηλαδή τα 2 κιλά το μήνα σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα.
Οι οδηγίες που δίδονται στον θηλασμό ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις εθνικών και διεθνών επίσημων φορέων.