Μετρήσεις & Εξοπλισμός

Μετρήσεις & Εξοπλισμός
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο μας αφορούν:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Ανάλυση σύστασης σώματος με τον αναλυτή Τanita BC-418

Η σύσταση του σώματος είναι με απλά λόγια το σύνολο της άλιπης σωματικής μάζας και του λίπους που συνιστούν το συνολικό βάρος του σώματος. Η άλιπη μάζα συμπεριλαμβάνει τα οστά, τους μύες, το νερό, συνδετικούς και οργανικούς ιστούς. Το σωματικό λίπος αποτελείται από το δομικό και το αποθηκευτικό λίπος. Στο δομικό λίπος περιλαμβάνεται το λίπος οργάνων και ιστών όπως νεύρα, πνεύμονες, συκώτι, εγκέφαλος, και μαστικοί αδένες. Το αποθηκευτικό λίπος βρίσκεται κυρίως στον λιπώδη ιστό. Στο μέσο άνδρα 70 κιλών, το δομικό λίπος αποτελεί περίπου το 3% και το αποθηκευτικό λίπος περίπου το 12% του συνολικού σωματικού βάρους. Στη μέση γυναίκα 57 κιλών, το δομικό λίπος, αποτελεί το 12% περίπου, και το αποθηκευτικό λίπος είναι το 15% περίπου του συνολικού σωματικού βάρους. Το δομικό λίπος είναι περισσότερο στις γυναίκες λόγω του λιπώδους ιστού στο στήθος και σε άλλους ιστούς και όργανα του γυναικείου φύλου.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιούμε;

Η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με τον πλέον σύγχρονο επαγγελματικό αναλυτή σύστασης σώματος TANITA,  με ακρίβεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα.  Ο αναλυτής της ΤΑΝΙΤΑ χρησιμοποιεί την ανάλυση της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (τεχνολογία ΒΙΑ), για να στείλλει ένα χαμηλό, ασφαλές σήμα στο σώμα. Το σήμα περνάει ελεύθερα μέσα από το αίμα, το νερό και τα υγρά καθώς και από τη μυϊκή μάζα, αλλά συναντά αντίσταση όταν έρχεται σε επαφή με το σωματικό λίπος.

Η ένδειξη της αντίστασης συνδυάζεται με τα προσωπικά σας στοιχεία όπως βάρος, ύψος, φύλο, ηλικία για να σας δώσει ακριβή αποτελέσματα για τη σωματική σας κατάσταση. Η ανάλυση σύστασης σώματος μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη θρεπτική κατάσταση του ασθενή και τα αποτελέσματά της αφορούν το λίπος του σώματος, τη μυϊκή μάζα, το δείκτη μάζας σώματος, την οστική μάζα, την ενυδάτωση ή αντίστοιχα την αφυδάτωση του οργανισμού τόσο συνολικά όσο και  τμηματικά (ποσοστό  επί % και βάρος σε kg), σε:

9
Δεξί Χέρι
9
Δεξί Πόδι
9
Αριστερό Χέρι
9
Αριστερό Πόδι
9
Κορμός Δεξί Πόδι
Η εκτύπωση μας δίνει:
9
Βάρος
9
Δείκτης BMI
9
BMR (Εκτίμηση)
9
Λίπος %
9
Λιπώδης Μάζα
9
Άλυπη Μάζα
9
Συνολικά Υγρά Σώματος
9
Επιθυμητό Εύρος Σωματικού Λίπους
9
Τμηματική Πληροφορία Σωματικού Λίπους
Όλες οι συσκευές της Tanita συμβαδίζουν με τους MDD και NAWI Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς σχετικά με τους μηχανισμούς ζύγισης.

 

Λειτουργία Στοχοποίησης

Η Λειτουργία Στοχοποίησης υπολογίζει το ποσοστό λιπώδους μάζας που πρέπει να “χαθούν” με σκοπό να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος. Η Λειτουργία Στοχοποίησης επικεντρώνεται απευθείας στην λιπώδης μάζα και όχι απλά στο σωματικό βάρος του εξεταζομένου.

Πόσο ακριβής είναι η σωματική ανάλυση με την Tanita;

Οι αναλυτές της ΤΑΝΙΤΑ είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι ως οι πιο ακριβείς αναλυτές που υπάρχουν στην αγορά. Αυτό αποδεικνύει η άνω των 15 ετών έρευνα πάνω στην τεχνολογία ΒΙΑ και στην ανάλυση σύστασης σώματος από γνωστά ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.

 

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν αναλυτή Tanita;

Ενήλικες 18-99 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις λειτουργίες. Για παιδιά ηλικίας 7-18 ετών ισχύουν μόνο οι λειτουργίες μέτρησης βάρους και σωματικού λίπους. Ο τύπος του αθλητή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ενήλικες που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα 10 ωρών την εβδομάδα, οι οποίοι ασκούνται με αυτόν τον ρυθμό τα τελευταία χρόνια και έχουν 60 σφυγμούς το λεπτό ή λιγότερο.

Το βάρος από μόνο του δεν δίνει απαραίτητα μια καθαρή ένδειξη καλής υγείας ή απεικόνιση της προόδου σας αν κάνετε δίαιτα ή ασκείστε συχνά. Η μέτρηση με έναν αναλυτή της TANITA σας δίνει την πραγματική εικόνα παρέχοντας ουσιαστική πληροφόρηση για το σώμα σας και πώς αυτό αλλάζει. Βασικά στοιχεία του σώματός σας όπως το νερό, οι μύες, το λίπος, ο δείκτης μάζας σώματος, μπορούν να υπολογιστούν με τον αναλυτή σύστασης σώματος Τanita BC-418.

Σωματικό λίπος

Ο καθένας μας χρειάζεται λίπος για να είναι υγιής. Το λίπος είναι ζωτικής σημασίας για βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η μεταφορά και αποθήκευση βιταμινών, η σύνθεση ορμονών και η προστασία των αρθρώσεων. Παρόλα αυτά το υπερβάλλον σωματικό λίπος μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Η μείωση του πλεονάζοντος λίπους φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, καρδιοπαθειών, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου

Συνολικά υγρά σώματος

Το νερό διαδραματίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές από τις διεργασίες του σώματος και το βρίσκουμε σε κάθε κύτταρο, ιστό ή όργανο. Διατηρώντας ένα υγιές ποσοστό συνολικών υγρών σώματος βοηθάμε τις σωματικές λειτουργίες και μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με αυτές. Η καλή ενυδάτωση βελτιώνει τη συγκέντρωση, την αθλητική απόδοση, την ποιότητα της επιδερμίδας και γενικά μας προσφέρει ευζωία. Το εύρος των συνολικών υγρών για έναν υγιή ενήλικα κυμαίνεται (γενικός κανόνας) ως εξής: γυναίκες 45% έως 60% και άντρες 50% έως 65%

Μυϊκή μάζα

Οι μύες παίζουν σημαντικό ρόλο ενεργώντας σαν την μηχανή του σώματος στην κατανάλωσης ενέργειας (θερμίδες). Καθώς ασκείστε περισσότερο, η μυϊκή μάζα αυξάνει και με τη σειρά της επιταχύνει τον ρυθμό κατανάλωσης ενέργειας. Η αύξηση της μυϊκής μάζας θα αυξήσει τον βασικό σας μεταβολισμό βοηθώντας σας έτσι να χάνετε επιπλέον λίπος και να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο.

 

Γιατί είναι σημαντική η ανάλυση σύστασης σώματος;

Η ανάλυση της σύστασης του σώματος είναι μία από τις πιο σημαντικές μετρήσεις για να δούμε αν μέσω του διαιτολογικού σχήματος ή και της προπόνησης / άσκησης  έχει μειωθεί το σωματικό λίπος και έχει αυξηθεί η άλιπη μυϊκή μάζα ενώ ταυτόχρονα  μας βοηθάει να δούμε και την ενυδάτωση του οργανισμού. Η ζυγαριά μας δίνει αποτελέσματα σχετικά με το συνολικό βάρος του σώματος, ενώ η λιπομέτρηση μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο συνολικά όσο και τμηματικά για την σύσταση του σώματος και μας δίνει αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες για την διαιτολογική παρέμβαση.

Προετοιμασία και προϋποθέσεις για την ανάλυση σύστασης σώματος

Για την ανάλυση σύστασης σώματος απαιτείται να παραμείνετε 4 ώρες νηστικοί και άνυδροι και να απέχετε από άσκηση για 24 ώρες. Σε περίπτωση ύπαρξης βηματοδότη η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με δεματοπτυχόμετρο. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή έμμηνου ρύσης δεν πραγματοποιείται λιπομέτρηση. Καλό θα είναι να απέχετε μερικές ημέρες πριν την λιπομέτρηση από κατανάλωση αλκοόλ.

Η χρήση αυτού του οργάνου έχει καθιερωθεί και τεκμηριωθεί πολύ καλά εδώ και 40 χρόνια. Σχεδιάστηκε το 1958 σε συνεργασία με τον D. J. M. Tanner, μια προεξέχουσα δύναμη στις μετρήσεις του σωματικού λίπους με την χρήση δερματοπτυχομέτρου.

Μέτρηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού με αναλυτή Fitmate

Τι είναι ο Βασικός Μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός είναι η βιοχημική διαδικασία κατά την οποία το οξυγόνο αντιδρά με τις θρεπτικές ουσίες με αποτέλεσμα την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Ο μεταβολισμός μετράται σε χιλιοθερμίδες (kcals) ή όπως έχει επικρατήσει, σε θερμίδες.

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση). Ο RMR μπορεί να αντιπροσωπεύει το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.


Η μοναδικότητα του
RMR

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) ή αλλιώς βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από μία σειρά από παράγοντες, όπως: μάζα σώματος, σύσταση σώματος (λιπώδης – μυϊκός ιστός), ηλικία, φύλο και ορμόνες. Ο μυϊκός ιστός “καίει” περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό. Έτσι ένα άτομο με περισσότερο μυϊκό ιστό θα έχει υψηλότερο βασικό μεταβολισμό. Από μία έρευνα διαχείρισης βάρους είναι το επόμενο παράδειγμα: δυο γυναίκες ίδιας ηλικίας, και ίδιου βάρους και ύψους: 72 κιλά η καθεμία. Η πρώτη έχει ποσοστό λίπους 33% ενώ η μέτρηση βασικού μεταβολισμού έδειξε 1571 θερμίδες. Η δεύτερη γυναίκα έχει ποσοστό λίπους 48% και βασικό μεταβολισμό 1252 θερμίδες ημερησίως. Ενώ οι δύο γυναίκες έχουν το ίδιο βάρος, ύψος και ηλικία, εντούτοις έχουν διαφορετικές τιμές βασικού μεταβολισμού λόγω της διαφορετικής σύστασης σώματος. Ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται φυσιολογικά σε ενήλικες με ρυθμό 2% ανά δεκαετία, όμως η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε απώλεια μυϊκού ιστού. Ο βασικός μεταβολισμός στους άντρες τείνει να είναι φυσιολογικά μεγαλύτερος συγκριτικά με τον βασικό μεταβολισμό των γυναικών, κυρίως επειδή τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά μυϊκού ιστού σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ορισμένες ορμόνες μπορούν επίσης να αυξήσουν ή να μειώσουν τον μεταβολισμό. Επιπροσθέτως, η αντίδραση του μεταβολισμού στο στρες ή σε τραυματισμούς επηρεάζει τον RMR καθιστώντας αναγκαία την μέτρηση του οξυγόνου αντί της χρήσης εξισώσεων. Οι εξισώσεις δεν παίρνουν υπ’ όψιν τους τις μεταβολές σε ατομικό επίπεδο, το ιατρικό ιστορικό ή τους πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον βασικό μεταβολισμό.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιούμε;

Στο διαιτολογικό γραφείο της κας Μίαρη χρησιμοποιούμε το Fitmate, το οποίο διαθέτει μία σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία είναι θεμελιώδη για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατροφής, ελέγχου βάρους και μεταβολικών διαταραχών γενικότερα.

Το Fitmate μάς επιτρέπει να εκτελέσουμε το τεστ του Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (RMR) εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος σε ένα κρεβάτι ή κάθεται σε καρέκλα ή πολυθρόνα για 15-20 λεπτά και αναπνέει μέσα από μία μάσκα. Το Fitmate εμφανίζει τα αποτελέσματα και σχετικά μηνύματα ελέγχου ποιότητας (διαρροή μάσκας, μη αποδεκτό μοτίβο αναπνοής κ.λπ.). Στο τέλος του τεστ τα αποτελέσματα τυπώνονται αυτόματα από τον ενσωματωμένο θερμικό εκτυπωτή.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνω μέτρηση βασικού μεταβολισμού;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται η μέτρηση βασικού μεταβολισμού είναι ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος ελέγχου βάρους με βάση τον μεταβολισμό του εξεταζόμενου. Το Fitmate περιλαμβάνει ένα ισχυρό, εύχρηστο πρόγραμμα για τον καθορισμό του ιδανικού προγράμματος απώλειας βάρους βασισμένο στην ιδανική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και στο επίπεδο άσκησης. Όταν το άτομο χάνει βάρος, ο μεταβολισμός του μπορεί να μειωθεί. Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ανησυχητικό γιατί η μείωση του μεταβολισμού είναι αποτέλεσμα απώλειας ιστού (λιπώδους και μυϊκού). Η μείωση του βάρους ιδανικά συνεπάγεται σε αναλογικά μεγαλύτερη απώλεια λιπώδους ιστού και κάποιου ποσοστού μυϊκού ιστού. Προγράμματα ενδυνάμωσης κατά την διάρκεια του προγράμματος απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώσουν την απώλεια μυϊκού ιστού, όμως για τους περισσότερους η απώλεια μυϊκού ιστού είναι αναπόφευκτη. Κατά την διάρκεια του προγράμματος απώλειας βάρους, το σώμα μπορεί να ελαττώσει τον μεταβολισμό σαν απάντηση στην χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων. Οι περισσότεροι βιώνουν αυτή την κατάσταση χωρίς να το συνειδητοποιούν. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι εύκολη για τα πρώτα κιλά αλλά αργότερα γίνεται δυσκολότερη ενώ είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση ανησυχητικών πλατώ.

Φθάνοντας σε χαμηλότερο μεταβολισμό, πρέπει να προσαρμοστεί η πρόσληψη τροφής ή να αυξηθεί η δραστηριότητα ώστε να συνεχιστεί η απώλεια των επιπλέον κιλών. Η μέτρηση βασικού μεταβολισμού μας δείχνει αυτήν την μείωση και έτσι δίνονται κατάλληλες κατευθύνσεις. Τα καλά νέα είναι ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος απώλειας βάρους, ο μεταβολισμός μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς όταν το βάρος του ατόμου σταθεροποιηθεί. Κατά την διάρκεια του προγράμματος απώλειας βάρους, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τις μεταβολές στον μεταβολισμό και να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές σχετικά με την πρόσληψη της τροφής για να έχουμε μία επιτυχημένη διαχείριση βάρους.

Πολλοί επιστήμονες υγείας βασίζονται στην ένδειξη του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού που εμφανίζουν οι λιπομετρητές πιστεύοντας ότι είναι μία μέτρηση βασικού μεταβολισμού. Αυτό είναι λάθος. Οι λιπομετρητές χρησιμοποιούν εξισώσεις στις οποίες εφαρμόζουν τα ανθρωπομετρικά στοιχεία που εισάγει ο χειριστής κατά την λιπομέτρηση. Συνεπώς και αυτές οι ενδείξεις εμπεριέχουν μεγάλα περιθώρια λάθους που μπορεί να φτάσουν το 40%.

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος προσδιορισμού των θερμιδικών απαιτήσεων είναι η μέτρηση βασικού μεταβολισμού που βασίζεται στην κατανάλωση οξυγόνου κατά την αναπνοή. Για την μέτρηση βασικού μεταβολισμού είναι απαραίτητη η χρήση μίας συσκευής έμεσης θερμιδομετρίας. Το Fitmate είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του επιστήμονα υγείας, ο οποίος πλέον έχει τη δυνατότητα να δώσει πλήρως εξειδικευμένα προγράμματα διατροφής βασισμένα στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Απαραίτητη προετοιμασία και διαδικασία για την μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού

 

Πριν την μέτρηση του βασικού μεταβολισμού χρειάζεται να:

9
Να μην έχετε καταναλώσει φαγητό και υγρά για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση
9
Να μην έχετε καπνίσει για περισσότερο από 1 ώρα πριν τη μέτρηση
9
Να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ / καφέ τις τελευταίες 8 – 12 ώρες
9
Να μην έχετε κάνει έντονη φυσική δραστηριότητα το τελευταίο 24ωρο

Η Διαδικασία για την μέτρηση του βασικού μεταβολισμού είναι απλή και πραγματοποιείται μέσω της ειδικής συσκευής έμμεσης θερμιδομετρίας Fitmate, η οποία καταγράφει την ενεργειακή δαπάνη του ατόμου. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος για 15 – 20 λεπτά και αναπνέει κανονικά μέσα από μια μάσκα οξυγόνου. Στο τέλος της μέτρησης διαπιστώνεται το ακριβές ποσό των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά το σώμα.

Αξιολόγηση Οξειδωτικού Στρες

Οξειδωτικό στρες είναι η φθορά που προκαλείται στον οργανισμό μας, μέσω της αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών. Η φθορά αυτή προκαλείται μέσω της διαδικασίας οξείδωσης. Στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οξείδωση παράγονται ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι είτε μεμονωμένα είτε ομαδοποιημένα άτομα, με τη δυνατότητα να αντιδρούν με οποιοδήποτε οργανικό μόριο ή κύτταρο (συμπεριλαμβανομένου και του γενετικού κώδικα DNA), δημιουργώντας βλάβες. Η οξειδωτική φθορά συμβαίνει γιατί  οι ελεύθερες ρίζες χαρακτηρίζονται από «έλλειψη ηλεκτρονίων» και μετατρέπονται σε ακίνδυνα ουδέτερα μόρια (χάνοντας το επικίνδυνο ηλεκτρικό τους φορτίο) μονάχα αφού τραβήξουν ηλεκτρόνια από οργανικά μόρια (οξειδωτική δράση).

Μικρές ποσότητες ελεύθερων ριζών παράγονται από την φυσιολογική οργανική μας λειτουργία, λόγο του μεταβολισμού. Η σύνθεση μερικών ορμονών για παράδειγμα περικλείει παραγωγή ελεύθερων ριζών. Από την άλλη πλευρά, μερικά λευκοκύτταρα παράγουν ελεύθερες ρίζες για την αντιμετώπιση ορισμένων βακτηριδίων, προστατεύοντας το σώμα από μολύνσεις.

Στα υγιή άτομα το σώμα αποτρέπει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, χάρη σε κάποια φυσικά συστήματα άμυνας που ονομάζονται αντιοξειδωτικά, ακριβώς επειδή αποτρέπουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Κάποια αντιοξειδωτικά είναι ενδογενή (όπως τα συστήματα ενζυμικής δράσης ) και παράγονται από το σώμα μας. Αντίθετα άλλοι παράγοντες όπως οι βιταμίνες C και E είναι εξωγενή (δηλαδή πρέπει να εισαχθούν στο σώμα μας από το περιβάλλον-με τη σωστή διατροφή).

Η διατάραξη της λεπτής ισορροπίας παραγόμενων και εισαγόμενων ελεύθερων ριζών του σώματος προκαλεί και επιφέρει με το χρόνο φθορές και οδηγεί σε ασθένειες και επιτάχυνση της φυσικής γήρανσης του οργανισμού. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως τι συμβαίνει με το οξειδωτικό στρες, παρά μόνο εάν αξιολογήσουμε τις ποσότητες ελεύθερων ριζών που παράγονται και την αποδοτικότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών στο σώμα στην καταπολέμησή τους

Το οξειδωτικό στρες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκί­νος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης δια­βήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοει­δούς αδένα.

Κυριότεροι παράγοντες πρόκλησης οξειδωτικού στρες

Το οξειδωτικό στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού ενώ οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την επιτάχυνσή του και τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού είναι:

9
η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά
9
η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
9
το άγχος και το χρόνιο στρες
9
το κάπνισμα
9
η υπερβολική άθληση
9
η ηλιακή ακτινοβολία
9
η καθιστική ζωή
9
η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα
9
οι διαταραχές του ύπνου
9
οι ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι γυ­ναίκες ή φάρμακα που παίρνουν όπως π.χ. για την εμ­μηνόπαυση και τα αντισυλληπτικά χάπια
Σε ποιους απευθύνεται η αξιολόγηση του οξειδωτικού στρες
9
Σε άτομα που τους ενδιαφέρει να καθυστερήσουν με φυσικό τρόπο την αναπόφευκτη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων
9
Σε υγιή άτομα προκειμένου να ανιχνευθεί υπο­βόσκον οξειδωτικό στρες, πριν προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα και να αντιμετωπιστεί
9
Σε ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη αγωγή προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της θε­ραπείας και η εξέλιξη της ασθένειας
9
Σε εγκύους και αθλητές, δηλαδή άτομα σε ιδιαί­τερες συνθήκες με αυξημένες διατροφικές απαι­τήσεις, στα οποία η συχνή εκτίμηση του οξειδω­τικού στρες είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υποστεί βλάβες ο οργανισμός.
9
Σε καπνιστές
9
Σε άτομα που υποφέρουν από χρόνιο στρες
9
Σε άτομα των οποίων η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη ή που επιθυμούν να βελτιωθεί.

Γιατί χρειάζεται να κάνω αξιολόγηση οξειδωτικού στρες;

Η σχέση της διατροφής με τη γήρανση των κυττάρων είναι πολύ ισχυρή και τα τελευταία χρόνια μελετάται έντονα από την επιστημονική κοινότητα.  Η διατροφή και η άσκηση αποτελούν παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να τροποποιήσουν ή και να βελτιώσουν την λειτουργική μας ηλικία και να καθυστερήσουν την διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων μας.

Πώς πραγματοποιείται η αξιολόγηση του οξειδωτικού στρες;

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί έναν αόρατο εχθρό γιατί στα πρώτα του στάδια δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Γίνεται αντιληπτό μόνο αφού έχει προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα σε μεγάλο βαθμό, συχνά μη αναστρέψιμες.

Για να προλάβουμε τις βλάβες που προκαλούνται στην υγεία μας από την υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να διερευνήσουμε τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες που υπάρχουν στον οργανισμό μας.

Τώρα μπορείτε να μάθετε εύκολα και γρήγορα τα επίπεδα της αντιοξειδωτικών στον οργανισμό σας

Το SATself αποτελεί το νέο, γρήγορο, αξιόπιστο και πα­τενταρισμένο τεστ για να μετράμε τα επίπεδα αντιο­ξειδωτικών στο σάλιο.

  • Χωρίς τη λήψη αίματος
  • Αποτέλεσμα σε μόλις 3 λεπτά
Η προετοιμασία  η οποία απαιτείται για την εκτέλεση του τεστ είναι:
9
Να είναι άδειο το στομάχι τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κανονική ημερήσια ρουτίνα στοματικής υγιεινής.
9
Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών όπως καφές, τσάι, χυμοί φρούτων και η χρήση οδοντόπαστας και στοματικών διαλυμάτων μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στη σίελο και κατ’επέκταση να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του τεστ.
9
Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στις τιμές των αντιοξειδωτικών της σιέλου στη διάρκεια του χρόνου αν οι συνθήκες που υπόκεινται οι εξεταζόμενοι δεν αλλάζουν.
9
Αν το τεστ δεν διεξαχθεί σε άδειο στομάχι  συστήνεται η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού (100-150 ml) περίπου μισή ώρα πριν το τεστ.

Επιπλέον υπηρεσίες

Κοινοποίηση

Μοιραστείτε αυτή την σελίδα με τους φίλους σας!